Razgovor u „Agori“

U emisiji Agora, na Radio Beogradu 2, u subotu, 11. februara 2017, objavljen je razgovor povodom nedavno održanog okruglog stola „Rečnik tehnologije kao anti-utopija“, a povodom zbornika Povratak iz zemlje zmajeva: Rečnik tehnologije – 33 godine posle.

Rečnik tehnologije, koji je objavljen u junu 1981. godine, mnogi autori vide kao prvi autentični postmoderni tekst srpske kulture. To je i jedna od prvih kritičkih reči o tehnologiji i njenim posthumanim ishodima, ne samo u jugoslovenskoj i srpskoj sredini već i evropskoj.

O sudbini teksta i značajnim omladinskim časopisima Vidici i Izgled i kako se mogu danas iščitavati ideje pokrenute tada, bilo je reči na nedavno održanom okruglom stolu „Rečnik tehnologija kao anti-topija“, a povodom zbornika Povratak iz zemlje zmajeva: Rečnik tehnologije – 33 godine posle.

Sagovornici su prof. dr Aleksandar Ilić, nekadašnji urednik Vidika, i dr Aleksandar Gajić, naučni saradnik Instituta za evropske studije, uz tonske inserte sa pomenutog skupa u IES-u. Emisiju je uredila i vodila Snežana Bićanin.

Tonski zapis emisije može se poslušati odavde

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s